ajánlott oldalak

Németh Zsolt: Győzelemmel ér fel ez a felújítás

Győzelemmel ér fel az, hogy 11 évig tartó munka után befejeződött a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola impozáns épületének a felújítása - jelentette ki péntek este Beregszászon Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a főiskola megújult épületének átadási ünnepségén.
Létrehozva: 2013. november 9., 10:35
nyomtat küld

Avató beszédében Németh Zsolt, aki kétnapos hivatalos látogatáson tartózkodik Kárpátalján, hangsúlyozta: Beregszász és Kárpátalja magyarsága 70 év után eredeti formájában kapta vissza a magyar főiskolának otthont adó egykori Magyar Királyi Törvényház épületét. Ennek 11 évig tartó felújításában, amelynek utolsó fázisa a tetőszerkezet és a homlokzat helyreállítása volt, kivette a részét az egész kárpát-medencei magyarság - tette hozzá. Megjegyezte: arról, hogy milyen össznemzeti vállalkozás volt a főiskola épületének helyreállítása, évtizedekig fognak tanúskodni azok a tanterem-elnevezések, amelyek a felújításukat anyagilag támogató magyarországi megyéknek, önkormányzatoknak, Kárpát-medencei városoknak a neveit viselik.

Az államtitkár szerint ez a magyar felsőoktatási intézmény hallgatóinak világszínvonalú oktatást biztosít, értékes diplomáit Vlagyivosztoktól Londonig elismerik. Mostantól a Beregszászon folyó színvonalas magyar felsőoktatásnak a főiskola megújult homlokzata lesz a jelképe - mondta Németh Zsolt.

Ünnepi beszédében Brenzovics László, a beregszászi magyar főiskolát működtető A Kárpátaljai Magyar Felsőoktatásért Alapítvány elnöke, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnöke arra emlékeztetett, hogy a Rákóczi főiskola megújult épülete a hit és az összefogás szimbóluma, mert a sikerbe vetett hit nélkül nem lett volna esély a több mint egy évtizedes munka elvégzésére. Az összefogást pedig az jelzi - mutatott rá -, hogy az ezer diákot oktató főiskola felújításához 100 önkormányzat és mintegy 2500 magánszemély járult hozzá anyagilag.

Brenzovics László külön köszönetet mondott a magyar kormánynak, Orbán Viktor miniszterelnöknek, a Külügyminisztériumnak és a Bethlen Gábor Alapnak a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola felújításához biztosított támogatásért. A magyar főiskola épülete ezentúl Beregszász dísze és a kárpátaljai magyarság büszkesége lesz - fogalmazott Brenzovics.

Ivan Baloga, a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés) elnöke beszédében bölcs lépésnek nevezte a magyar kormány és a kárpátaljai magyarok részéről a Rákóczi-főiskola támogatását, mert szerinte az ifjúság oktatása befektetés a jövőbe. A magyar főiskola épületének felújításával Kárpátalja és Ukrajna egy lépéssel közelebb került Európához - emlékeztetett a kárpátaljai ukrán politikus.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ