ajánlott oldalak

"Közép-Európa kiemelkedő évtized előtt áll"

Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a TAKATA céggel kötött stratégiai megállapodás aláírása után Stefan Storkerrel, a vállalat elnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján.
Létrehozva: 2013. november 15., 17:10 | Utoljára frissítve: 2013. november 16., 13:56
nyomtat küld

Bár sok vita van ma arról, hogy az európai gazdaság milyen jövő előtt áll, de arról nincs vita, hogy Közép-Európa kiemelkedő évtized előtt áll – jelentette ki a miniszterelnök.

A gazdasági növekedés és teljesítmény szempontjából Európa élen járó térsége Közép-Európa lesz – mutatott rá. Ennek kapcsán emlékeztetett, hogy az elmúlt időszakban hazánknak vissza kellett kapaszkodnia Közép-Európa jól teljesítő gazdaságai közé. A harmadik negyedéves gazdasági adatokat kommentálva a miniszterelnök kifejtette: Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is. „Három és fél évvel ezelőtt sereghajtók voltunk, most ismét éllovasok vagyunk” – jegyezte meg a kormányfő.

Nem fellángolás, tartós növekedési pályára állt az ország

A következő negyedévre szóló megrendelésekből a miniszterelnök arra következtet, hogy a negyedik negyedévben még nagyobb növekedést érhet el gazdaságunk. „Nem fellángolásról van szó, 2013-ban megkaptuk a visszajelzést arról, hogy ami történik Magyarországon, az ráállítja hazánkat egy új növekedési pályára” – fűzte hozzá. Orbán Viktor jelezve, hogy mindez egy európai válság időszakában történik, elmondta: több ezermilliárdot vontak ki a bankok hazánk gazdaságából.

Fotó: fidesz.hu

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az ipari termelés és gazdasági növekedés elvont számai „jól mutatnak az újságokban, de a mindennapi életben nem sokat jelentenek”. Ezeket le kell fordítani olyan gazdasági és szociális intézkedésekre, amelyek az emberek mindennapjaiban tapasztalhatók – fűzte hozzá. Példaként említette a rezsicsökkentést, a kiskeresetűek adókedvezményét és a gyed extrát.

Ezer új munkahely jön létre

Ezzel a beruházással a TAKATA ezer új munkahelyet hoz létre Magyarországon – jelentette be a kormányfő, megjegyezve, hogy a gazdasági növekedés csak akkor ér valamit, ha abból új munkahelyek származnak. „A magyar gazdasági növekedés munkahelyteremtő gazdasági növekedés, amire a legjobb példa a TAKATA miskolci beruházása” – vélekedett. Orbán Viktor arról is tájékoztatott: a Mercedes zöldmezős beruházásához mérhető a szóban forgó gyár létrehozása. Egyúttal háláját fejezte ki a japán cégnek, hogy Magyarországot, azon belül pedig Miskolcot választotta termelési helyszínül. „Ezzel azt üzenik a térségnek, hogy van jövője” – emelte ki, hozzátéve, hogy a miskolci egyetem fejlesztési tervei összetalálkoznak az ipar fejlesztési terveivel.

Orbán Viktor köszönetet mondott továbbá Miskolc polgármesterének és országgyűlési képviselőinek, illetve Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkárnak, hogy áldozatos munkájukkal segítették a beruházás megvalósulását. A kormányfő hangsúlyozta, hogy a Japánnal való együttműködés különösen fontos hazánk számára. Ezt többek közt a japánok értékrendjével indokolta, mert mint mondta a szigetország társadalma munka- és családközpontú, akárcsak Európa volt korábban. Ugyanakkor annak a reményének adott hangot, hogy kontinensünkön is ismét uralkodóvá válik ez a szemlélet.

Erre jó oka lesz a TAKATÁ-nak is

A nagy cégek mindegyike, melyek hazánkba érkeztek, létrehozták saját kutatás-fejlesztési központjukat Magyarországon – húzta alá a miniszterelnök, egyúttal hangot adott annak a meggyőződésének, hogy idővel a TAKATÁ-nak is meglesznek a „jó okai”, arra, hogy létrehozza saját fejlesztési centrumát.

Az autóipari beruházások mellett a mezőgazdaság és a híradástechnikai eszközök gyártása is jelentősen hozzájárult a nemzeti össztermék mutatóinak alakulásához – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor. Ennek kapcsán a kormányfő arról tájékoztatta Stefan Storkert, hogy hazánk az első kíván lenni az unióban a GDP-hez viszonyított ipari termelés aránya tekintetében. Hazánkat csak Németország és Csehország előzi meg – fűzte hozzá. Elmondta azt is, hogy minden gazdasági előrejelzés azt mutatja, hogy az autóipar a világon mindenhol növekedni fog a jövőben, helyes stratégiának nevezve, hogy nagy hangsúlyt fektetett a magyar gazdaság erre a szegmensre.

Orbán Viktor bejelentette: a jövő héten Japánba látogat, és reményét fejezte ki, hogy olyan megállapodásokat tudnak kötni politikai szinten, amikkel megteremtik annak a feltételeit, hogy egyre több beruházásról számolhasson be, amit japán cégek hoznak létre hazánkban. A miniszterelnök végül köszönetet mondott Japán magyarországi nagykövetének a beruházás gondolatának támogatásáért.

(fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ