ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

"Közép-Európa kiemelkedő évtized előtt áll"

Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a TAKATA céggel kötött stratégiai megállapodás aláírása után Stefan Storkerrel, a vállalat elnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján.
Létrehozva: 2013. november 15., 17:10 | Utoljára frissítve: 2013. november 16., 13:56
nyomtat küld

Bár sok vita van ma arról, hogy az európai gazdaság milyen jövő előtt áll, de arról nincs vita, hogy Közép-Európa kiemelkedő évtized előtt áll – jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a TAKATA céggel kötött stratégiai megállapodás

A gazdasági növekedés és teljesítmény szempontjából Európa élen járó térsége Közép-Európa lesz – mutatott rá. Ennek kapcsán emlékeztetett, hogy az elmúlt időszakban hazánknak vissza kellett kapaszkodnia Közép-Európa jól teljesítő gazdaságai közé. A harmadik negyedéves gazdasági adatokat kommentálva a miniszterelnök kifejtette: Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is. „Három és fél évvel ezelőtt sereghajtók voltunk, most ismét éllovasok vagyunk” – jegyezte meg a kormányfő.

Nem fellángolás, tartós növekedési pályára állt az ország

A következő negyedévre szóló megrendelésekből a miniszterelnök arra következtet, hogy a negyedik negyedévben még nagyobb növekedést érhet el gazdaságunk. „Nem fellángolásról van szó, 2013-ban megkaptuk a visszajelzést arról, hogy ami történik Magyarországon, az ráállítja hazánkat egy új növekedési pályára” – fűzte hozzá. Orbán Viktor jelezve, hogy mindez egy európai válság időszakában történik, elmondta: több ezermilliárdot vontak ki a bankok hazánk gazdaságából.

Fotó: fidesz.hu

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az ipari termelés és gazdasági növekedés elvont számai „jól mutatnak az újságokban, de a mindennapi életben nem sokat jelentenek”. Ezeket le kell fordítani olyan gazdasági és szociális intézkedésekre, amelyek az emberek mindennapjaiban tapasztalhatók – fűzte hozzá. Példaként említette a rezsicsökkentést, a kiskeresetűek adókedvezményét és a gyed extrát.

Ezer új munkahely jön létre

Ezzel a beruházással a TAKATA ezer új munkahelyet hoz létre Magyarországon – jelentette be a kormányfő, megjegyezve, hogy a gazdasági növekedés csak akkor ér valamit, ha abból új munkahelyek származnak. „A magyar gazdasági növekedés munkahelyteremtő gazdasági növekedés, amire a legjobb példa a TAKATA miskolci beruházása” – vélekedett. Orbán Viktor arról is tájékoztatott: a Mercedes zöldmezős beruházásához mérhető a szóban forgó gyár létrehozása. Egyúttal háláját fejezte ki a japán cégnek, hogy Magyarországot, azon belül pedig Miskolcot választotta termelési helyszínül. „Ezzel azt üzenik a térségnek, hogy van jövője” – emelte ki, hozzátéve, hogy a miskolci egyetem fejlesztési tervei összetalálkoznak az ipar fejlesztési terveivel.

Orbán Viktor köszönetet mondott továbbá Miskolc polgármesterének és országgyűlési képviselőinek, illetve Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkárnak, hogy áldozatos munkájukkal segítették a beruházás megvalósulását. A kormányfő hangsúlyozta, hogy a Japánnal való együttműködés különösen fontos hazánk számára. Ezt többek közt a japánok értékrendjével indokolta, mert mint mondta a szigetország társadalma munka- és családközpontú, akárcsak Európa volt korábban. Ugyanakkor annak a reményének adott hangot, hogy kontinensünkön is ismét uralkodóvá válik ez a szemlélet.

Erre jó oka lesz a TAKATÁ-nak is

A nagy cégek mindegyike, melyek hazánkba érkeztek, létrehozták saját kutatás-fejlesztési központjukat Magyarországon – húzta alá a miniszterelnök, egyúttal hangot adott annak a meggyőződésének, hogy idővel a TAKATÁ-nak is meglesznek a „jó okai”, arra, hogy létrehozza saját fejlesztési centrumát.

Az autóipari beruházások mellett a mezőgazdaság és a híradástechnikai eszközök gyártása is jelentősen hozzájárult a nemzeti össztermék mutatóinak alakulásához – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor. Ennek kapcsán a kormányfő arról tájékoztatta Stefan Storkert, hogy hazánk az első kíván lenni az unióban a GDP-hez viszonyított ipari termelés aránya tekintetében. Hazánkat csak Németország és Csehország előzi meg – fűzte hozzá. Elmondta azt is, hogy minden gazdasági előrejelzés azt mutatja, hogy az autóipar a világon mindenhol növekedni fog a jövőben, helyes stratégiának nevezve, hogy nagy hangsúlyt fektetett a magyar gazdaság erre a szegmensre.

Orbán Viktor bejelentette: a jövő héten Japánba látogat, és reményét fejezte ki, hogy olyan megállapodásokat tudnak kötni politikai szinten, amikkel megteremtik annak a feltételeit, hogy egyre több beruházásról számolhasson be, amit japán cégek hoznak létre hazánkban. A miniszterelnök végül köszönetet mondott Japán magyarországi nagykövetének a beruházás gondolatának támogatásáért.

(fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések