ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Rétvári: Ez felgyorsíthatja a büntetőeljárásokat

A törvényben most megszabott 90 napos szakértői határidő felgyorsíthatja majd a büntetőeljárásokat, de ehhez több drága berendezés is kell, ezek beszerzésére több százmillió forintot költ és költött a tárca – mondta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára a 180 percben. Emellett mindenkit, aki a szakértő intézeteknél dolgozik, közalkalmazottból köztisztviselővé soroltak át, ami jelentős mértékű keresetnövekedést eredményezett, a magasabb bérek és a javuló munkakörülmények pedig minden bizonnyal vonzóbbá is teszik majd a pályát – tette hozzá Rétvári Bence a Kossuth Rádió reggeli műsorában.
Létrehozva: 2013. november 19., 11:08 | Utoljára frissítve: 2013. november 19., 11:48
nyomtat küld

Az ároktői eset egyébként nemcsak a szakértői munka lassúságára, de az igazságszolgáltatási rendszer szinte minden betegségére figyelmeztetett, azt a kérdést is felveti például, szükség van-e ilyen mértékű bizonyítási eljárásra, vagy kevesebb bizonyíték, esetleg már a részleges beismerő vallomások alapján is megszülethetett volna az ítélet – hívta fel a figyelmet a szakember. Vizsgálható az is, ügyészi oldalon hol volt túlzott a leterheltség, amely késleltette a vádirat benyújtását, és az is, miért nyúlt el ilyen hosszú időre a bírósági szakasz. A választ az újabb bírói, ügyészi álláshelyek megteremtésével részben már megadta a kormány, de az eljárásokat gyorsíthatja az is, hogy a tárgyalások kijelölésekor a bíráknak figyelembe kell majd venniük, melyik ügyben van előzetes letartóztatásban a vádlott.

A ma tartandó devizahitel-kerekasztalról, amely körül az igazságügyi tárca képviselője mellett ott ül majd a Kúria szakembere is, Rétvári Bence azt mondta, az elsődleges cél a bankszövetség kínálta megoldási csomag jogi véleményezése, másrészt azt tisztázni, a hatalmi ágak szakértői hogyan ítélik meg az egyoldalú szerződés-, kamatmódosítás lehetőségét, de napirendre kerülhet az árfolyamrés kérdése is. Ma jogegységi döntés biztosan nem születik, de nagyon nagy szükség van rá a perek megítélésében és a jogi környezet tisztázásban, hogy a kormány végre felelősséggel meghozhassa azokat törvénymódosításokat, amelyekkel kizárhatja a jelzálogfedezettel ellátott devizaalapú ingatlanhitelt, és egyensúlyt is teremthet, hogy ne járhassanak rosszabbul a forinthitelesek sem – hangsúlyozta Rétvári.

Az asztalnál ülők határidőt nem szabhatnak és nem is javasolhatnak a Kúriának, de jelezhetik, hogy a jogalkotóban és a több százezer devizahitellel bírkózó emberben is nagyfokú igény van erre a jogegységi döntésre – tette hozzá a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára a 180 percben. (Korábbi értesülések szerint a Navracsics Tibor kezdeményezte egyeztetésre a Kúria elnöke, a legfőbb ügyész, az az Országos Bírósági Hivatal és a a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke, valamint az alapjogi biztos kapott meghívást.)

(hirado.hu-fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések