ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Kinőni az adósságot

A befektetők Magyarország iránti bizalmát tükrözi, hogy már a kibocsátása napján szétkapkodták az újabb dollárkötvényt. Több mint ötszörös túljegyzés és a kezdetihez képest alaposan lenyomott hozam mellett vásároltak be a magyar papírból. Hazánk már idén februárban, huszonegy hónap után visszatért a kötvénypiacra, amellyel a kormány egyértelművé tette: nem hagyja az IMF hálójában vergődni tovább az országot.
Létrehozva: 2013. november 20., 08:57
nyomtat küld

Az év eleji hozamnál most többet kell majd fizetnünk a kötvény után, de ez az azóta megemelkedett amerikai kötvényhozamokkal magyarázható. A mostani sikeres aukció meghirdetése ráadásul jó stratégiai döntésnek bizonyult, mert hazánk kihasználta a kedvező piaci környezet lehetőségeit. Ráadásul nem volt vészhelyzet, mert az ország idei adósságfinanszírozása biztosítva van. A most bespájzolt összegekből a jövőre lejáró hiteleket lehet törleszteni. Azaz, csak átmenetileg emel az államadósság szintjén a most piacra dobott kötvény. Így nem kell temetni azt az egyik legfontosabb gazdaságpolitikai célt, amely az államadósság leépítéséről szól. A 2002-es választás után hatalomba jutó szocialista kormányok előszeretettel adósították el az országot, hogy így állják a jóléti rendszerváltás cechjét.

Mindez egyenes következménye volt annak, hogy hazánkat teljes kiszolgáltatottság mellett sodorta el a válság. A kígyó végül a saját farkába harapott, Gyurcsányék gigantikus méretű hitelcsomagról állapodtak meg a valutaalappal, az unióval és a Világbankkal. Jött a „fájni fog” időszaka, egymás után nyomták le a megszorításokat az emberek torkán. Amit Gyurcsány Ferenc nem tett meg, meglépte Bajnai Gordon miniszterelnökként: elvette a 13. havi nyugdíjat, faragott a családi pótlékoknál, a gyesen és a gyeden, megszüntette a távhő- és gázártámogatást, és a sort még lehetne folytatni. Bajnai most megint azt ígéri, ha hatalomra kerül, akkor átmenetileg rosszabb lesz, de majd később eljön az örök nyár korszaka. Ez sem meglepő, mert a baloldal évtizedek óta ezzel ámította a népet.

Kiss Gergely teljes publicisztikáját az MNO-n olvashatja.

(Magyar Nemzet, 2013. november 20.)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések