ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

A szocialisták nyerték a választást

Miként 1994 óta mindig, ezúttal is az országgyűlési választásokat követő tendencia érvényesült. Aki a parlamenti választásokat megnyeri, az kerül ki győztesen a helyhatósági küzdelmekből is.
Létrehozva: 2002. október 21., 14:04 | Utoljára frissítve: 2002. október 22., 09:44
nyomtat küld

Áder János, a Fidesz ügyvezető elnöke a sajtótájékoztatón megállapította, a szocialisták győzelme nagyobb volt, mint 1998-ban a Fideszé. A szocialisták ezúttal visszavették fölényüket a megyei közgyűlések többségében.
A Fidesz és szövetségesei 123 polgármester-jelöltje aratott győzelmet, polgári támogatással 421 független aspiráns vált polgármesterré. A kormánypártok jelöltjei közül 177 választottak meg. Kiemelte, 10 választókerületi központ 2002-től polgári irányításúvá vált.
A megyei közgyűlési listás szavazásról szólva elmondta, hogy az SZDSZ 38 kis, illetve nagylistából csupán 16 helyen tudta átlépni a 4%-os küszöböt. Önálló listája csupán 2 helyen, az MSZP-vel közösen állított pedig további másik két megyében volt eredményes.
Az MDF 8 megyében állított egyedül listát, ebből 4-ben sikerült ezekről mandátumot szerezniük.
Csupán két markáns erő listájának sikerült minden megye mindkét listájával nyerni. Ezt a politikai élet polarizálódásaként értékelte Áder. A Fidesz egyébként 25 ezerrel több szavazatot kapott a megyei listákon, mint 1998-ban.

Deutsch Tamás, a Fidesz budapesti elnöke is aláhúzta, a választásokat a kormánypártok nyerték. Tisztességes versenyben, szoros küzdelemben győzte le Schmitt Pált Demszky Gábor. A két jelöltnek gratulált Deutsch. Balszerencsének nevezte, hogy két budapesti kerületben jelentéktelen szavazatkülönbség döntött az ellenfél javára. Míg négy éve 11 helyen adott polgármestert a jobboldal, ezúttal csak 5 helyen. Az arányt tekintve ez jobb eredmény, mint az országgyűlési választások 32 választókerületre vetített aránya. Összegezve megállapította, nem történt jelentős erőátrendeződés Budapesten. Az összefogás fővárosi listája 230 ezer szavazatot kapott, így a közgyűlésben 21 fős frakcióval képviselteti magát a polgári oldal.
Kérdésre válaszolva elmondta: az a sikeres kampány, ami győzelmet hoz, a Fidesz ettől függetlenül tisztességesen és jól kampányolt. A polgári összefogásról úgy vélekedett, szükség van a széleskörű együttműködésre, véleménye szerint az MDF a jövőben is kész lesz erre. A tisztújítás szükségességét firtató kérdés kapcsán leszögezte, az a kongresszus és az azt követő időszak napirendjén kell, hogy szerepeljen.

fidesz.hu

 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések