ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 
Online fogadóóra L. Simon Lászlóval
Online fogadóóra L. Simon Lászlóval
2013. január 16., 16:18
L. Simon László kultúráért felelős államtitkár internetes fogadóórát tartott a fidesz.hu fórumán 2013. január 17-én csütörtökön, 10:30-tól 12 óráig.

Köszönjük kérdéseiket.


 
Ezt mutasd: 
24.
L. Simon László
2013. január 17.,
11:59
Kedves Olvasók!

Sajnos lejárt a két óránk. Remélem, a közeljövőben lesz alkalom még ezen a felületen az érdeklődők kérdéseire válaszolni. Addig is, kérem kövessék figyelemmel minisztériumunk munkáját a www.kormany.hu oldalon, illetve blogbejegyzéseimet: www.lsimon.blog.hu.
 
23.
winklerferi
Kaposvár
Szinte kizárólag csak politikai érvek szólnak a kult. intézményvezetői kinevezés bevezetése mellett, Laci. Európa nem véletlenül gyakorolja a szakmai intézmények élére, szakmai álláshelyeire a nyílt pályáztatást. Egész Európa. Ráadásul az abszolút (elvi) esélyegyenlőség alapján. Nézzetek meg erre vonatkozó kiírásokat, rengeteg ilyen egyleti és közéleti honlap érhető el a neten. Lényegében valamennyi intézményvezetői és szakmai pályázatot legalább 2-3 európai nyelven IS meg kellene jelentetni idehaza, hiszen a pályáztatás valódi értelme éppen az, hogy nemzetközileg elismert szakemberek is eljussanak errefelé. Ahogy egy német szabadtéri múzeumnak lehet dán, egy angol,  amerikai közgyűjtemények német, holland, osztrák vezetője, vagy  egy svájci kastélymúzeumnak orosz dirije. Ahogy  egy Észak-európai régészeti intézetnek (schleswigi részfenntartásban) 11 európai országból vannak beosztott, kutató szakemberei. Egy politikus, politikai testület -- mai hazai gyakorlat szerint -- nincs abban a helyzetben, hogy szakmai intézetek, intézmények vezetői kinevezéseiért a politikainak nevezetten kívül bármilyen egyéb felelősséget vállaljon. Szerinted igen?
 
 
L. Simon László
2013. január 17.,
11:50
Kedves Feri!

Éppenhogy szakmai érvek szólnak a kötelező pályáztatás eltörlése mellett. Javaslom, olvasd el az alábbi írást:
Legyünk őszinték!
 
22.
Sz.Csaba
Budapest

Kedves Laci-Államtitkár úr!

A Facebookon verseid megjelenéséről,kevés hír van (tudom, nyilatkoztad: nem tudsz mostanában írni, elfoglaltságod miatt),ha mégis születik új mű, olvashatunk majd róla?

Köszönettel:Csaba 

 
 
L. Simon László
2013. január 17.,
11:48
Kedves Csaba!

Jó Veled az éterben találkozni, ezer éve nem láttalak. A Japán hajtás című könyvem megjelenése óta valóban nem publikáltam verseskötetet, ennek a kötetnek a Blaskó Péterrel készített hangoskönyv változata a honlapomon is megtalálható. Ha van időd, örülnék, ha meghallgatnád.
www.lsimonlaszlo.hu/japan_hajtas_hanganyagok

Az újabb szépirodalmi terveim között elsősorban próza szerepel. Ki tudja, mikor tudom mindazt megírni, amit szeretnék.
 
21.
Kovács Júlia
Zirc

Tisztelt államtitkár úr!

 

Azt szeretném kérdezni, hogy lesz e a szombathelyi múzeumi látványtárhoz hasonló beruházás máshol is?  Nagyon ráférne a múzeumokra a frissítés. pedagógus vagyok és egyre nehezebb a gyerekek érdeklődését felkelteni.

 
 
L. Simon László
2013. január 17.,
11:38
A 2014 és 2020 közötti uniós fejlesztési időszak magyarországi tervezésekor a kulturális területen a legfontosabb célok között határoztuk meg a vidéki múzeumok és levéltárak fejlesztését. Bízom benne, hogy az elkövetkezendő szűk évtizedben fogunk átadni a szombathelyihez hasonló intézményeket.
 
20.
Klagyivik
Letkés

Tisztelt Államtitkár Úr!

Tóthné Klagyivik Ágnes vagyok, Pest megyében a hátrányos helyzetű Szobi Kistérség Letkés községében élek. Közművelődési szakember, művelődési szolgáltatásszervező a végzettségem  van /felsőfokü/ Több mint 14 hónappal ezelőtt átszervezés miatt megszűnt a munkahelyem Letkésen a Művelődési Házban forráshiányos önkormányzatunk nehéz anyagi helyzete miatt. Népművelői munkám egyben a hivatásom is volt.Közösségi művelődés, közművelődés, kulturális vidékfejlesztés, határon túli kulturális szervezetekkel történő kapcsolattartás, a civil szervezetek és egyházi közösségek kulturális tevékenységének segítése mind-mind a szívügyem volt. 2011. október 16-óta viszont nem sikerült elhelyezkednem. Március 4-én elmúltam 50 éves. Nagyon szeretnék ismét elhelyezkedni kulturális területen! Hiteltörlesztéseim miatt nagyon sürgős lenne ismét munkába állnom. A Járási Kormányhivatalokban van lehetőség közművelődési szakember alkalmazására, vagy hol érdeklődjek álláslehetőség után? Kérem, ha tudnak segítsenek elhelyezkedni kulturális területen! Nagyon-nagyon sürgős lenne. 

 
 
L. Simon László
2013. január 17.,
11:37
Tisztelt Asszonyom!
Megértem a kétségbeesését, sajnálom, hogy ötven évesen ebbe a helyzetbe került. A járási kormányhivatalok nem intézményfenntartók, elősorban hatósági feladatokat látnak el, így megítélésem szerint ott közművelődési szakemberekre nem lesz szükség. Javaslom, hogy a környék önkormányzatainál próbáljon érdeklődni.
 
19.
Trit
Budapest

Államtitkár Úr, Kocsis András kérdését tolmácsolom: Mikor válik nemzeti üggyé az olvasás, hasonlóan a labdarúgáshoz?

És arra kérem, a fogadóóra végén egyet kérdezzen Ön is (könyves kultúráról, könyvestől) - mi pedig megkeressük rá a választ.

 

Köszönöm,

kösznjük,

SzTB - ÚKP 

 
 
L. Simon László
2013. január 17.,
11:34
Idén ünnepeljük Gárdonyi Géza születésének 150 évfordulóját, ennek keretében olvasást népszerűsítő programot is szeretnénk beindítani. Megjegyzem, a sport és a kultúra nem egymást kizáró területek, a sport támogatására ugyanúgy szükség van, mint a kultúráéra.
 
18.
Timar

Tisztelt Államtitkár úr! Miért van kevés magyar film (elsősorban művész és mai) a televíziókban holott elvileg ők is támogatják a filmgyártást? Tudjuk, hogy kicsi a piac, kevés a néző a mozikban stb, nem lehetne esetleg francia példa alapján pozitív diszkriminációt alkalmazni ezen a területen?

 
 
L. Simon László
2013. január 17.,
11:32
A Magyar Mozgókép Közalapítvány által felhalmozott adósságok konszolidációjának sikeres lezárását követően beindította a filmtámogatási rendszerét a Magyar Nemzeti Filmalap.Reméljük, hogy ennek az eredményeképpen hamarosan a mozikba és a tévéképernyőkre kerülhetnek a legújabb magyar filmalkotások. A francia példa bevezetését nem tartom rossz ötletnek, éppen az ő gyakorlatukat követve építettük be a médiatörvénybe a magyar zenei kvótát. Ugyanakkor látni kell, hogy Franciaország és a francia piac jóval nagyobb, így a francia filmgyártás sokkal nagyobb jövedelemtermelő képességgel rendelkezik, mint a magyar. Nehéz lenne tehát egy az egyben átültetni az ottani gyakorlatot.
 
17.
Giles Gyöngyi
Biatorbágy

Üdv!

 

Nekem két kérdésem is lenne:

Hogyan értéleki a múzeunok átadás-átvételét, tényleg több pénz lesz így a közgyűjteményekre.

 

Mi volt a cél a blog indításával? Várható hogy megtudhatunk majd háttérinformációkat, vagy olyasmit amit államtitkárként nem tud megosztani a sajtóval? 

 
 
L. Simon László
2013. január 17.,
11:28
A múzeumok átadása, átvétele határidőre megtörtént. A minisztériumok munkájának köszönhetően a megyei intézményfenntartó központok időben átadták a települési önkormányzatoknak az intézményeket. A finanszírozási hátteret biztosító jogszabályok is mind elkészültek, az önkormányzati múzeumok belügyminisztériumi költségvetésből érdekeltségnövelő rendszerben történő finanszírozásáról szóló Emmi-rendeletet éppen ma hagyta jóvá a miniszteri értekezletünk. A vidéki múzeumi intézményrendszer az elmúlt években rendkívül alulfinanszírozott volt, a tavalyi 2,6 milliárddal szemben idén 4 milliárd forintot fogunk ezen intézményekre fordítani, ezt egészítik ki a fenntartó önkormányzatok. Idén is meghirdetjük az Alfa-programot, amelyből 300 millió forintot fordítunk önkormányzati múzeumok kiállításainak a fejlesztésére.

A blogos kérdésére az előző kérdezőnél már válaszoltam.
 
16.
Timar
<p class="MsoNormal"> Ön is blogírásra adta a fejét. Sok olyan politikus is volt már, aki blogot kezdett, de 1-2 bejegyzés után általában abbamaradt a lelkesedés. Az ön blogja is hasonló sorsara jut, vagy rendszeres olvasnivaló lesz?
 
 
L. Simon László
2013. január 17.,
11:23
A legtöbb politikussal szemben én gyakorlott szerző vagyok. Számos kérdésben az álláspontomat csak így tudom kifejteni, ezért tartottam fontosnak közéleti blog indítását. Ajánlom figyelmébe például a második bejegyzésemet a kulturális intézmények igazgatóinak kinevezéséről.
www.lsimon.blog.hu
 
15.
bors vilagfiak
Budapest

Tiszteletem!

Államtitkár úr! Mikor látunk végre új, grandiózus történelmi filmeket? Olyan gazdag a magyar történelem. 

 
 
L. Simon László
2013. január 17.,
11:20
A filmgyártás feladatainak a kezelése Andy Vajna kormánybiztos úrhoz tartozik, akinek már magam is többször jeleztem, hogy szükség lenne a magyar történelem sorsfordító időszakait és eseményeit bemutató, nagyszabású játékfilmekre. Különösen fontosnak tartom a XX. század első felének filmeken keresztüli bemutatását, fontos lenne az első világháború reális újraértékelése is, amire jó alkalmat nyújthatna a nagy háború kitörésének 100. évfordulója. Bethlen István miniszterelnök életéről és pályafutásáról is készült egy remek forgatókönyvvázlat , aminek a kidolgozását tudtommal a kormánybiztos úr is támogatja. Mivel 2014 Bethlen születésének 140. évfordulója, jó volna, ha ebben az évben bemutatható lenne az erről szóló alkotás.Ezek a történelmi filmek lehetőséget teremtenének a kevés filmszerephez jutó színészeinknek, nagy öröm lenne, ha a fővároson kívül dolgozó művészek is lehetőséghez jutnának.
 
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések