ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Orbán: Az ország készen áll a teljes megújulásra! + videó, képek

Valóban idén dől el, milyen lesz a következő tíz év Magyarországon - erősítette meg Fellegi Tamás szavait Orbán Viktor miniszterelnök az Új Széchenyi Terv bemutatóján tartott beszédében. A rendezvényen készült képgalériánk itt tekinthető meg.
Létrehozva: 2011. január 14., 11:22 | Utoljára frissítve: 2011. január 14., 15:18
nyomtat küld

Mint mondta, ez az akcióterv a barátságosságról és a reményről szól. Az Új Széchenyi Terv és a kormányzati struktúra összefüggéséről szólva úgy fogalmazott, ezzel a programmal világossá vált, miért éppen ilyen kormányzati rendszerben működtetik a magyar gazdaságot. Nemcsak jobbkezem van, hanem bal is, és a jobb pontosan tudja, mit csinál a bal - utalt nemzetgazdasági és nemzeti fejlesztési minisztereire a kormányfő. Orbán Viktor kitért a korábbi pályázati rendszerre is. Leszögezte: egy disznóól volt.

Átgondolatlan, korrupt, áttekinthetetlen, az embereket megalázó, a pályázókat kiszolgáltatottságát idéző rendszer - húzta alá a miniszterelnök, így folytatva: "szerencse a szerencsétlenségben, hogy néhány disznóólat korábban volt szerencséje már kitakarítani". Ezzel a hodállyal is el fogok majd bánni - jegyezte meg Orbán Viktor. A kormányfő rámutatott arra is, hogy az új pályázati kézikönyv jó példája annak, hogy jó úton járnak.

Az Új Széchenyi Terv bemutatása

A kormányfő kitért arra is, hogy éppen tíz esztendővel ezelőtt indították útjára a Széchenyi Tervet, melyről bebizonyosodott, hogy az elmúlt évtizedek legsikeresebb, és nemzetközi elismeréseket is kiérdemlő gazdasági programja volt. Mint fogalmazott, nem az emlékezés és a múltbeli remeklések pillanatainak felidézése a célja a nemzeti ügyek kormányának ma, hanem az Új Széchenyi Terv elindítása.

Orbán Viktor emlékeztetett, egy éve Magyarország a szakadék szélén táncolt, az államháztartást az IMF tartotta életben, amikor a magyar választók véghezvitték az elmúlt évtizedek legnagyobb fordulatát, elsöpörték a régi rendszert és egy újat alapítottak. A kormányfő ezzel kapcsolatosan leszögezte, az első legfontosabb lépés a kétharmados politikai stabilitás megteremtése volt, ugyanis ez a stabilitás a legkomolyabb versenyelőnye Magyarországnak. Ha ez nem volna, akkor a gazdasági versenyelőny megteremtése is reménytelen lenne - fűzte hozzá.

Fotók: fidesz.hu

"Sikeresen megvívott küzdelmek"

Orbán Viktor beszédében hangsúlyozta, a kétharmados többség és az összefogás feltétlenül szükséges a gazdasági versenyképesség megtartásához. Az Új Széchenyi Terv ennek az összefogásnak a megtestesülése, ez tiszteletet érdemel, joggal lehetünk büszkék rá - húzta alá.

A miniszterelnök kifejtette, hogy ma Európa egyik legstabilabb államháztartása a magyar, és - mint fogalmazott - "eljutottunk oda, hogy a piacról finanszírozzuk magunkat". Most elindítunk egy olyan gazdasági tervet, amely egy kis idő múlva talán példamutató lehet egész Európa számára - szögezte le Orbán Viktor.

A kormányfő beszélt arról is, hogy minden eddigi eredményhez konfliktusokat kellett megvívni, de "attól ezek még sikeresen megvívott küzdelmek". Orbán Viktor beszédében emlékeztetett az elmúlt kilenc hónap kormányzásának sikeres intézkedéseire. A politikai osztály létszámát felére csökkentettük, stabilizáltuk a költségvetést, és bevezettük minden idők legalacsonyabb adókulcsával rendelkező arányos adórendszerét - sorolta. Ezzel kapcsolatban hozzáfűzte: "Magyarország olyan országgá vált, ahol az adót be kell fizetni".

A kormányfő kiemelte azt is, hogy elkezdték kivonni a gyermeknevelés költségeit az adózás terhei alól, visszaállították a 3 éves gyest, valamint bevezették a kettős állampolgárságot. Példátlan összefogással sikeresen kezeltük Magyarország történetének legsúlyosabb ipari katasztrófáját - emlékeztetett Orbán Viktor az ajkai iszapkatasztrófa súlyos következményeire utalva. Mint mondta, megzabolázták az állam pazarló költségvetését is, és szigorúan felléptek a bűnözés ellen is. A kis értékű bűncselekmények is bűncselekményeknek számítanak, a közbiztonság erősebb, mint korábban volt - szögezte le ezzel kapcsolatban. A miniszterelnök szólt a nyugdíjrendszerről is, és felhívta a figyelmet arra, hogy a Fidesz-KDNP kormány megvédte azt az összeomlástól.

"Azokból a kövekből, melyek utunkba gördülnek, egy kis ügyességgel lépcsőt építhetünk"

Már 2011. január 17-én elindulnak az első pályázatok. Nemcsak beszélünk, hanem azonnal el is indítjuk a pályázatokat. Nem azt magyarázzuk, hogy mit miért nem lehet megtenni, nem pusztán arra vállalkozunk, hogy átvészeljük a viharos időket, hanem arra is, hogy teljesen megújítsuk Magyarországot, és néhány év alatt néhány fontos területen ismét az európai élmezőnyhöz tartozzunk - fejtette ki a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint van egyfajta "kéjes aberráció" a magyar közéletben, sokan várnak arra, hogy végre mikor ejtik ki azt a bűvös szót, hogy megszorítás. A politikus érthetetlennek tartja, hogy miért áll a baloldal gazdaságpolitikai logikájának a középpontjában a megszorítás, és miért éreznek "kéjes kielégülést, mikor azt mondhatják, hogy és most megszorítunk". A kormányfő szerint ez a gazdaságpolitika nem vezet sehová. Természetesnek tartja, hogy bizonyos kiadásokat csökkenteni kell, más területeken a bevételeket növelni, de ez nem megszorítás, ez újjászervezés. A politikánk középpontjában Magyarország ésszerű, alkotmányos és teljes újjászervezése áll. Ez fogja magával hozni a kiadások csökkentését, a bevételek növekedését, és ez fogja helyreállítani a pénzügyi egyensúlyt, tartja 3 százalék alatt a költségvetési hiányt, és teszi lehetővé, hogy csökkentsük - Európában szinte egyedülállóan - az államadósságot is- szögezte le. Akadályok lesznek előttünk. A kormányfő Széchenyit idézte: "azokból a kövekből, melyek utunkba gördülnek, egy kis ügyességgel lépcsőt építhetünk".

Meg kell küzdeni a múlt képviselőivel

Alternatíva mindig van a politikában és a gazdaságpolitikában. Ám a kormányfő emlékeztetett, hogy az elmúlt nyolc év egy olyan alternatíva, mely a múlt visszatérését jelenti, az eladósodást, a gazdasági visszaesést jelenti, és az elszegényedést hozza magával. Védheti valaki ezt a gazdaságpolitikát, de az emberek nem véletlenül szavaztak kétharmados többséggel arra, hogy ehelyett egy másik ösvényen induljon el Magyarország - jelentette ki. Orbán Viktor szerint mindig meg kell küzdeni ennek az alternatívának a képviselőivel. Vannak a múltnak erői, amelyek azon dolgoznak, hogy visszavigyék Magyarországot a nemzetközi gyámság alá, a megszorításokba, az eladósodásba, amelyeken ők jól kereshetnek a becsületesen dolgozók rovására. Mi ezt az alternatívát nem fogadjuk el, ehelyett dolgoztuk ki az Új Széchenyi Tervet - nyomatékosította a miniszterelnök.

"A tétlenség megöl bennünket"

A miniszterelnök hangsúlyozta: egy ország átszervezésére, versenyképessé tételére egy emberöltő alatt csak egyszer adódik lehetőség. Ez itt a mi lehetőségünk és a mi felelősségünk - tette hozzá. Újjá kell szervezni a magyar gazdaságot, hogy erős és magyar lábakon álljon, és többé ne történhessen meg velünk az, hogy egy kívülről jövő válság első szelére összeroskadunk - szögezte le. A magyar gazdaság talpra állítása elsősorban a hazai kis-és középvállalkozások sikerén múlik. Ha ezek a hazai vállalkozások egyre többen lesznek, erősebbé és sikeresebbé válnak, akkor belátható időn belül egész Magyarország erősebb, sikeresebb és boldogabb lesz - fejtette ki a kormányfő. Aláhúzta: az Új Széchenyi Terv azt a célt szolgálja, hogy talpra állítsa a magyar gazdaságot, beindítsa a növekedést, és elősegítse 1 millió új munkahely megteremtését 10 év alatt. Helyet a magyar reményeknek, helyet a magyarok reményeinek! - Orbán Viktor meggyőződése, hogy ez a legfontosabb megfogalmazása az Új Széchenyi Tervnek.

A kormányfő szerint a tétlenség megöl bennünket, és a legrosszabb vonásokat hozza ki a magyarokból. Minél kevesebben dolgoznak, annál rosszabb lesz élni ebben az országban, egyre rosszabb lesz a hangulat, és ez még a dolgozó emberek életét is megmérgezi - fogalmazott a miniszterelnök. A tétlenség megöl bennünket, ezt kell a politikának mindig szem előtt tartania - nyomatékosította. A kormányfő leszögezte: ezért kell a munkának a gazdaságpolitika középpontjában állnia. Elmondta: Magyarország azért van ma ilyen állapotban, mert a munkára képes emberek mindössze 55 százaléka dolgozik, ezzel szemben az uniós átlag 65 százalék, USA-ban az átlag 75 százalék, Kínában pedig 85 százalék. Az 55 százalékot először fel kell vinni az uniós átlagra, később ezt meg kell haladni, törekedni kell arra, hogy Európában nálunk legyen a legmagasabb a foglalkoztatottság, és ha sikerül, akkor versenyre kelhetünk azokkal is, akiket ma utolérhetetlennek tekint a nyugati civilizáció.

"Nem lehet elmenekülni a munka elől"

Ha végig tudjuk vinni azt a programot, amelynek fontos eleme az Új Széchenyi Terv, akkor Magyarország termelékenység és termelés szempontjából versenyképes lehet akár Kínával, Brazíliával, vagy a legerősebb feltörekvő országokkal is - fogalmazott Orbán Viktor. Nem lehet elmenekülni a munka elől, és nem lehet kimenekülni a munkaerőpiacról a tétlenségbe. Amennyiben ezt nem fogadjuk el, nincs esélyünk arra, hogy a gazdaságpolitikánk sikeres legyen. Az előttünk álló egy év átszervezésének, a strukturális reformprogramoknak éppen az az értelmük, hogy mindenkit meghívjanak és bent tartsanak a munkaerőpiacon - húzta alá.

Meggyőződésem, hogy minden nemzet polgárainak természetes igénye az, hogy legyen egy hely a világon, ahol a terveit, álmait és céljait meg tudja valósítani, és ehhez ne kelljen idegen országba költöznie - hangsúlyozta a kormányfő. Úgy kell megújítanunk Magyarországot, hogy minden ember érezze, ha vannak céljai, ha dolgozni akar, ha nem akarja, hogy megölje a tétlenség, akkor ahhoz társakat, támogatást, bátorítást talál, és szorgalmas munkával elérheti azt, amit célként maga elé kitűzött. Az elmúlt kilenc hónap eredményei okot adnak arra, hogy büszkék legyünk, hogy reményekkel tekintsünk a jövőre, és arra is, hogy alkalmasnak érezzük magunkat arra, hogy Magyarország teljes alkotmányos átszervezését a következő egy évben végrehajtsuk - tette hozzá.

A miniszterelnök arról is beszélt: természetesen lesznek kételkedők, mint ahogy az előző Széchenyi Terv beindításakor is voltak. Az idő válaszolt nekik akkor is, az élet már akkor azokat igazolta, akik hittek, akik akartak változtatni, és mertek cselekedni. Az élet végül mindig azokat igazolja, akik hisznek, akik akarnak, és akik dolgoznak. A többieket megöli a tétlenség - hangsúlyozta. A kormányfő Széchenyi István gondolatával zárta beszédét, miszerint: "Tőlünk függ minden, csak akarjuk."

Az Új Széchenyi Terv pályázati lehetőségeiről bővebben itt olvashat.

(fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések