ajánlott oldalak

"Fenntarthatatlan a szociális és gyermekvédelmi rendszer"

A szociális államtitkár szerint fenntarthatatlan jelenlegi formájában a mostani szociális és gyermekvédelmi rendszer.
Létrehozva: 2011. április 5., 10:49 | Utoljára frissítve: 2011. április 5., 16:04
nyomtat küld

A jelenlegi formájában hosszú távon nem tartható fenn a szociális és gyermekvédelmi rendszer főleg az átláthatatlansága miatt - mondta Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család-, és ifjúságügyért felelős államtitkára kedden Budapesten. A Nemzeti Szociálpolitikai Koncepció - konzultáció a szociális ágazattal 2011 című rendezvénysorozat első, budapesti állomásán a KDNP-s politikus átláthatatlannak minősítette a segélyezési rendszert. Az állam nem tudja, hogy mennyit fizet ki segélyezésre - mondta, hangsúlyozva: nem vállalható tovább, hogy a szociális, gyermekvédelmi intézmények vezetői folyamatosan csak a kiskapukat, a megoldásokat keresik a finanszírozásra.

Megemlítette, hogy a Fidesz-KDNP alkotmánytervezete szerepelteti a házasság és a család védelmét, valamint azt is, hogy minden gyermeknek joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéshez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz, illetve, hogy a nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni.

Nyitrai Imre helyettes államtitkár elmondta: a Nemzeti Szociálpolitikai Koncepció - amely május elején, közepén kerülhet a kormány elé - a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatórendszer megszervezésének és finanszírozásának új alapokra helyezését és hosszú távú, 2020-ig megvalósítandó irányvonalait vázolja fel.

A helyettes államtitkár is kitért arra, nem látható, hogy ki mekkora támogatást kap az államtól. Szerinte 20 évvel ezelőtt nem tisztázták megfelelően az állam szociálpolitikában való szerepvállalását. Meg kell teremteni Magyarországon a tervezhető szociálpolitikát - emelte ki, hozzátéve: 2011 őszén három fontos területen - a gyermekvédelmi gondoskodásban, a szociális szolgáltatásokban, a segélyezés és a támogatások területén - új szabályozási keret születik. Kifejtette: a koncepcióban megjelenik az egyén és az család elsődleges felelőssége, azaz az állam csak ott lép be, ahol szükség van rá.

Beszélt a szociális számla bevezetéséről, mellyel valamennyi szociális juttatás és a szolgáltatások állami támogatási összege is láthatóvá válik. Nyitrai Imre elmondta, a koncepció szerint középtávon a rendszeres támogatások a járási hivatalokhoz lennének telepítve. Véget fog érni a normatív támogatások felülről nyitott büdzsével rendelkező finanszírozási rendszere - szögezte le, hozzátéve: az állam szolgáltatás-vásárlóként fog fellépni a szociális szolgáltatások jelentős területén.

A koncepció tartalmazza a tanácsadó és támogató központok rendszerét, amely járási szinten működne; a Szociális Adminisztrációs Központ a források elosztásában venne részt, a források pedig a Nemzeti Szociális Alapban lennének - sorolta a helyettes államtitkár, aki elmondta azt is, hogy az alapkezelés felügyelete a mindenkori szakminisztérium dolga lenne.

Mint elhangzott, a Nemzeti Szociálpolitikai Koncepcióban felvázolt célok megvalósításának első lépése egy új szolgáltatási törvény megalkotása. A jövőben egységesen, egy törvény keretein belül jelennek meg a szociális és gyermekjóléti szolgáltatások, gyermekvédelmi ellátások. Az új szolgáltatási törvény szakmai koncepcióját a Nemzeti Szociálpolitikai Koncepciót követően teszik a kormány elé, a törvénytervezet megtárgyalása az Országgyűlés őszi ülésszakán lehet - olvasható a rendezvényen kiosztott háttéranyagban.

A szociális államtitkár a Btk. szigorítását javasolja

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) a büntető törvénykönyv felülvizsgálata során azzal a javaslattal él, hogy a közveszéllyel fenyegetés alapesetében a 0-2 évig történő büntetést emeljék fel 0-3 évre - mondta Soltész Miklós, a Nefmi szociális, család-, és ifjúságügyért felelős államtitkára kedden Budapesten. Azt is indítványozzák: ha a köznyugalmat súlyosan megzavaró cselekményt követ el valaki, akkor a büntetési tétel maximuma a jelenlegi 3 évről, 5 évre emelkedjen.

Az államtitkár azzal kapcsolatban tartotta sajtótájékoztatóját, hogy az április másodikán megrendezett Családünnep Európával elnevezésű fesztivált bombariadó miatt félbe kellett szakítani. Elmondta, hogy az akkor félbeszakadt esti koncerteket a május 15-én pótolják.

(MTI-fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ