ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

"Ezt a csatát megnyertük"

Az, hogy a magyar gazdaság jó irányba tart, mostantól kezdve nemcsak a kormány mondja, hanem „a velünk gyakran nem túl barátságos, számos kérdésben a véleményünket nem osztó külső szereplő”, az Európai Unió pénzügyminiszteri tanácsa is – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, az Ecofin luxembourgi döntésére reagálva.
Létrehozva: 2013. június 21., 14:48 | Utoljára frissítve: 2013. június 21., 16:06
nyomtat küld

A túlzottdeficit-eljárást a mai napon Magyarországgal szemben megszüntették. 2004-ben léptünk be az unióba, és egészen a mostani kormány munkájának megkezdéséig egyszer sem sikerült teljesíteni azt, amit a belépéskor vállaltunk, ezért bennünket folyamatosan elítéltek és szégyenpadra ültettek. Miután Magyarország egy komoly ország, és van bennünk büszkeség, önmagában ez a megbélyegzés is bántott bennünket, de az önérzeten túlmenően az eljárás folyamatos fenyegetést jelentett abból a szempontból, hogy hazánktól pénzeket vonhatnak el – mondta Orbán Viktor, hozzátéve, ezt a veszélyt a mai napon sikerült megszüntetni.

"Ezt a csatát megnyertük"

Ezt a csatát megnyertük - jelentette ki az előző gondolathoz kapcsolódóan a miniszterelnök, aki szerint az, hogy a magyar gazdaság jó irányba tart, mostantól kezdve nemcsak a kormány mondja, hanem „a velünk gyakran nem túl barátságos, számos kérdésben a véleményünket nem osztó külső szereplő”, az Európai Unió pénzügyminiszteri tanácsa is.

Az eredmények megvannak, bizonyítottak, és ezért bizalom van ismét Magyarország iránt – mondta Orbán Viktor. A kormányfő hangsúlyozta, úgy tették rendbe a magyar pénzügyeket és a költségvetést, hogy idén reálbér-növekedés van Magyarországon, ami azért lehetséges - a gazdaság teljesítményén túl - , mert a szakszervezetekkel tavaly év végén megállapodtak arról, hogyan és miként állapítsák meg a minimálbért, és ezt hogyan vezessék át a többi bérre nézve. A szakszervezetekkel és a munkaadókkal közösen kialakított minimálbér-megállapodás eredményeképpen létrejött a reálbér-növekedés Magyarországon - húzta alá Orbán Viktor.

Fotók: fidesz.hu

Mint mondta, ehhez rezsit is kellett csökkenteni, hogy a fizetések értéke megemelkedjen. A rezsicsökkentés politikája kulcseleme a magyar gazdaságpolitikának, amit folytatni fogunk a jövőben is – szögezte le a miniszterelnök, aki a mai napot „szép, fontos és komoly napnak” nevezte Magyarország számára. Visszaszereztük az önbecsülésünket, megkaptuk az elismerést és a bátorítást Magyarországon kívülről is, hogy folytassuk a gazdaságpolitikánkat – fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint mindeddig egy dolog hiányzott: hogy legyen gazdasági növekedés, ami ebben a negyedévben megindult. Jó pályán vagyunk, ezt már csak tartanunk kell – mondta a kormányfő.

Történelmi vitát sikerült lezárni a földtörvénnyel

Ma egy érdekes kulturális jelenségnek lehettünk tanúi a parlamentben – jelentette ki Orbán Viktor a földtörvény zárószavazását érintő kérdésre. A miniszterelnök köszönetet mondott a Fidesz-frakció tagjainak és Rogán Antal frakcióvezetőnek, hogy nem ültek fel az ellenzéki provokációnak. Minden előterjesztést megszavaztunk, a törvény létrejött, és megyünk tovább azon az úton, amelyre felhatalmazást kaptunk a választóktól – mondta a kormányfő, aki szerint „felesleges provokálni a parlamenti többséget, mivel ezzel nem lehet eredményt elérni.”

Ez a jogszabály radikálisan visszaszorítja a nagybirtokot, előidézi azt az állapotot, amit célként tűztünk ki magunk elé: hogy Magyarországon a termőföldnek legfeljebb húsz százaléka legyen nagybirtok formában művelve, a többi kis- és középbirtok legyen – mondta földtörvény tartalmi elemeiről szólva Orbán Viktor. Szólt arról is, hogy garanciát akartak arra, hogy Magyarországon a magyar termőföldet magyar gazdák műveljék meg. Hangsúlyozta, erre a földtörvény egyértelmű biztosítékot ad.

Aki azt akarja, hogy Magyarországon az élethivatásszerűen mezőgazdaságból élő kis- és középgazdák domináljanak az agráriumban, annak jó oka volt a törvény megszavazására. Én büszkén tettem meg – fogalmazott a kormányfő, aki úgy vélte, a mai nappal egy 100-150 éves vitát sikerült lezárni a magyar gazdaság és társadalomtörténetben. A nagybirtokot a mai napon sikerült visszaszorítanunk, a termőföldet sikerült magyar kézben tartanunk. Nagy siker ez tartalmi értelemben is – mondta Orbán Viktor.

Szövetségesünknek tekintjük Törökországot

Törökországot Magyarország szövetségesének tekinti katonapolitikai értelemben is, hiszen NATO-tagok vagyunk mindketten, de politikai értelemben is. Sok sikert kívánunk Törökország kormányának ahhoz, hogy stabilizálja a helyzetet, és folytathassa azt a munkát, amit megindított, és amellyel Európa egyik legsikeresebb országává vált az elmúlt években – jelentette ki Orbán Viktor a török belpolitikai helyzetet érintő kérdésre válaszolva.

(fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések