ajánlott oldalak

Rogán: Ez a megoldás segítséget nyújthat

Különösen nagy jelentősége van annak, hogy beléphetnek az árfolyamgátba azok a 90 napon túli tartozással rendelkezők, akik az elmúlt hónapokban már nem tudták fizetni a hiteleiket, és akik előtt eddig a rögzített árfolyamon való törlesztés nem volt megnyitva - jelentette ki Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője keddi sajtótájékoztatóján.
Létrehozva: 2013. november 5., 11:19 | Utoljára frissítve: 2013. november 5., 12:49
nyomtat küld

Rogán Antal ismertette, az Országgyűlés mai döntésével elfogadta a devizahitelesek megsegítéséről szóló törvényjavaslatot, amelynek értelmében jövő héttől kezdve április 30-ig teljes körű kilakoltatási moratórium lép életbe és megnyílik az árfolyamgát mindenki előtt. Kitért rá, a parlament egy kiegészítéssel fogadta el a törvényjavaslatot.

Rogán Antal sajtótájékoztatója

Ebben a kiegészítésben azt mondjuk ki, hogy indokoltnak látjuk, hogy a bankok a 90 napon túli tartozással rendelkezők esetében, amennyiben belépnek az árfolyamgátba, engedjék el a tartozás egy részét, annak érdekében, hogy az adósok ismét fizetőképessé válhassanak – ismertette Rogán Antal. Hangsúlyozta, csak abban az esetben érvényes az állami garancia a gyűjtőszámlára, ha a pénzintézetek a fizetőképesség érdekében az adósok tartozásának egy részét elengedik.

Az adós eredeti tartozásának a rögzített árfolyammal csökkentett részét – tehát körülbelül 25 százalékkal mérsékelt részét – kezdené törleszteni és kamattal fizetni, miközben a többi összeg, tehát alapvetően a büntetőkamat és az eddig felhalmozódott tartozás felkerül a gyűjtőszámlára. Ezt a gyűjtőszámlát garantálni szokta az állam az árfolyamgátba belépők számára, ez a kezesség azonban csak akkor lesz érvényes, ha a bank elengedi az adós tartozásának egy részét – fejtette ki Rogán Antal.

Fotók: fidesz.hu

Ez a megoldás segíthet abban, hogy azok, akik eddig nem tudták fizetni a hitelüket, fizetőképessé váljanak, nemcsak azzal, hogy rögzített árfolyamon tudnak törleszteni, hanem azzal is, hogy eddig felhalmozódott tartozásuk egy részét adómentesen elengedhetik számukra a bankok – jelentette ki a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője.

Módosították a Btk.-t

Rogán Antal jelentős döntésnek nevezte, hogy a parlament kedden elfogadta az emberi méltóság védelme és a bizonyítékok meghamisításának megakadályozása érdekében benyújtott Büntetőtörvénykönyv (Btk.) módosítást. A fideszes politikus elmondta, ennek értelmében egy évig terjedő szabadságvesztéssel lesz büntethető, aki mások becsületének csorbítására hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú hang-, illetve képfelvételt készít. Aki elérhetővé teszi, két évig, aki pedig nagy nyilvánosság előtt vagy jelentős érdeksérelmet okozva követi el a bűncselekményt, három évig terjedő szabadságvesztéssel lesz büntethető.

Ez az elfogadott törvényjavaslat alkalmas arra, hogy többé olyan eset, mint a bajai bizonyítékhamisítási ügy, ne fordulhasson elő – húzta alá Rogán Antal, aki arról is beszélt, a parlament a Fidesz frakcióelnökségének mai döntése alapján az úgynevezett gondatlan alakzatot az ellenzéki pártok módosító indítványát figyelembe véve kivette az eredeti törvényjavaslatból.

A frakcióvezető elmondása szerint a Btk.-módosítást az ellenzék részéről hat, a Demokratikus Koalíció (DK) és a Párbeszéd Magyarországért (PM) színeiben politizáló független képviselő nem támogatta. Mindebből számomra az következik, hogy ők nem utasítják el azt, ami a bajai bizonyítékhamisítási ügyben bekövetkezett. Ez elfogadhatatlan. Nem kerülhet sor arra, hogy a kampányban ilyen eszközöket bárki még egyszer, bármilyen formában mások rágalmazása érdekében alkalmazzon – szögezte le Rogán Antal.

Reális megoldás

A tartozáselengedés nem kötelező, csupán egy erős ösztönző a bankok számára - mondta újságírói kérdésre válaszolva Rogán Antal. A frakcióvezető ismertette, a hiteltartozást úgy kell elengedni, hogy az adósság utána kevesebb legyen, mint a kölcsön fedezetéül szolgáló ingatlan értékének 95 százaléka. Hozzátette, az árfolyammegnyitás lehetősége a jövő héttől hatályos.

(fidesz.hu)

médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ