ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Húzóágazat lehet a hazai élelmiszeripar

A kormány célja, hogy a cukorrépa-termelés és a cukorgyártás nemzetgazdasági jelentőségét megőrizze - fogalmazott Orbán Viktor kedden, a Kaposvári Cukorgyár silóavatási ünnepségén. 
Létrehozva: 2013. november 19., 13:11 | Utoljára frissítve: 2013. november 19., 14:22
nyomtat küld

Orbán Viktor arról tájékoztatott, közel jutottak ahhoz a megállapodáshoz, amelynek célja, hogy Kaposvárt mentesítsék a korábbi években felhalmozott adósságtól. Ugyanakkor megjegyezte, az adósságátvállalásért cserébe gazdaságfejlesztési tervet kérnek a településtől, és a jövőben más nagyvárosok esetében is így tesznek majd. A kormányfő bejelentette azt is, hogy megállapodtak abban, hogy a november 28-i kormányülésen egy intézkedéscsomagról tárgyalnak majd a cukoripar jövője kapcsán, és elképzelhető, hogy decemberben már megszülethet több olyan döntés, ami lehetővé teszi a Kaposvári Cukorgyár további fejlődését.

Orbán Viktor beszédet mondott a Kaposvári Cukorgyár silóavatási ünnepségén

Végre ismét eljött az az idő, amikor nemcsak keserű szájízzel beszélhetünk Magyarországon a cukorgyártásról – jelentette ki a silóavatásra utalva. Emlékeztetett rá, hogy egykor cukornagyhatalomnak számítottunk, 1990-ben még 12 gyárban, több mint 8000 ember évente 600 ezer tonna cukorral látta el Európát és a világot. Aztán egymás után kezdték bezárni a gyárakat – fűzte hozzá. A miniszterelnök szerint az unióba belépve meg kellett tapasztalnunk, hogy „kőkeményen meg kell küzdenie minden egyes országnak a saját gazdasági érdekeiért; aki nem azt teszi, azt leverik, és a háta mögött kinevetik”. 2006-ban a magyar cukorkvóta 75 százalékát az akkori vezetők visszaadták Brüsszelnek – hívta fel a figyelmet, hozzátéve, Magyarország érdeke akkor éppen a termelés bővítése lett volna.  Ennek kapcsán kiemelte, mára Kaposváron működik hazánkban az egyetlen cukorgyár, melynek éves termelése a fennmaradt kvótának felel meg.  Ma oda jutottunk, hogy a lakosság cukorfogyasztásának kétharmad részét importból kell megoldanunk - fogalmazott.

Magyarország lesz Közép-Európában a leggyorsabban növekvő gazdaság

Hangsúlyozta, 2010 után felismertük, hogy egy új gazdasági világrend van kialakulóban, amely tőlünk, magyaroktól másfajta, harcosabb, keményebb, nemzeti szempontból elkötelezettebb viselkedést vár, egyúttal felkészülve a válság utáni világra is. Rámutatott, ennek jegyében láttak hozzá az újraiparosításhoz és a mezőgazdaság újraélesztéséhez. A kormányfő kijelentette, ha a negyedik negyedévben tudjuk folytatni azt a munkát, amit a harmadik negyedévben mutattunk, akkor könnyen lehet, hogy a negyedik negyedév végén Magyarország lesz Közép-Európában a leggyorsabban növekvő gazdaság. 

Leszögezte, hazánk számára a mezőgazdaság és az arra épülő élelmiszeripar húzóágazat lehet a hagyományaink, adottságaink miatt. A jó minőségű élelmiszerek előállítása elemi, nemzeti érdekünk – jegyezte meg. Tájékoztatott arról is, hogy a magyar mezőgazdaság az utóbbi években jelentős exportteljesítményt tud felmutatni. A magyar export árbevétele 2010-ben  5,8, 2011-ben már 7.1 milliárd euró volt. 2012-ben a kivitel értéke meghaladta a 8 milliárd eurót – sorolta. Hangsúlyozta, a kormány célja, hogy a cukorrépa-termelés és a cukorgyártás nemzetgazdasági jelentőségét megőrizze.

Súlyos bűnt követnek el hazánkkal szemben az áfacsalók

A bővítés érdekében a magyar kormány minden szükséges támogatást biztosított, ami az unió fennálló szabályai szerint lehetséges volt – jegyezte meg, hozzátéve, hogy az iparág gondjait szaporítja az áfacsalások magas aránya, ami az állam mellett a termelőknek is nagy problémát jelent.

Hangsúlyozta, hogy ez a jelenség nemzetgazdasági méretben is nagy gondot okoz Magyarországnak. Akik „feketén” lerontják a tisztességesen termelő cégek teljesítményét, valójában súlyos bűnt követnek el hazánkkal szemben – mutatott rá Orbán Viktor, kiemelve: jelenleg olyan EU-s szabályozás van érvényben, amely „nem teszi túl nehézzé” számukra ezt a viselkedést.

Ennek kapcsán a miniszterelnök felhívta a figyelmet, hogy a fordított áfa rendjének bevezetését „kísérli meg” Magyarország, amit „most még Brüsszelben nem támogatnak”, de a kormány reményei szerint a közös fellépés eredményeként majd elfogadnak. A mai megállapodás Orbán Viktor szerint egy lépéssel közelebb vitt a cukorkereskedelem kifehérítéséhez, amivel szavai szerint javítani fogják az iparág helyzetét, növelik az abból származó állami bevételt, amivel fair versenyfeltételek biztosítása mellett támogatni fogják a tisztességes magyar termelőket.

Ezt a vállalatot nemcsak hűsége teszi szövetségessé

A miniszterelnök köszöntet mondott az Agrana vezetőinek azért, amit az elmúlt években Kaposvárért, Somogy megyéért és az országért tettek. Kifejtette: nemcsak megtartották, hanem folyamatosan fejlesztik a „magyar cukorgyártás legutolsó végvárát”. A magyar mezgazdaságot ilyen fejlesztési beruházások viszik előre – jegyezte meg, hozzátéve, hogy a siló megépítését a magyar kormány szemében különösen értékessé teszi, hogy a vállalat lényegében saját erőből valósította meg. Ezt a vállalatot nemcsak a vállalása és Magyarországhoz való hűsége teszi szövetségessé – utalt Orbán Viktor arra, hogy az Agrana egyszersmind hazánk boldogulását is segíti.

A miniszterelnök ismertetése szerint az elmúlt három évben több mint 600 millió forinttal támogatták a közintézményeket, a civil szervezeteket és a sportegyesületeket. A cég Kaposvár iránti elkötelezettségét jól mutatja, hogy a városi strand számára kedvezményesen biztosítja az energiát, és a közintézményeknek ingyen juttatott cukrot – mondta. „Az Agrana nemcsak a saját profitja mellett elkötelezett, hanem Magyarország és Kaposvár sikere mellett is” – összegzett a kormányfő.

2017 után bizonyíthatnak a cukoripari szakemberek

Az Európai Unió rendelettervezete szerint 2017-től megszűnhet a cukorpiaci kvóta – közölte Orbán Viktor. Ezzel összefüggésben aláhúzta: ez azt jelenti, hogy megnyílhat a lehetőség a cukorgyártásban dolgozó szakemberek előtt, hogy megmutathassák, mire képesek szabadpiaci körülmények között.  Ez az óriási lehetőség nagy kihívás, de a gyarapodás és a növekedés lehetősége is – szögezte le.

A miniszterelnök egyúttal arról is tájékoztatott: a kormány úgy döntött, hogy a cukoriparnak nyújtott támogatásokat a jövőben is fenntartja. „A magyar kormányzat támogat minden olyan fejlesztést, ami megerősíti a cukoripart és új munkahelyeket teremt” – hangsúlyozta.

(fidesz.hu)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések